Vítejte v říši sladkých dobrodružství s naším receptem na „Kynutý Meruňkový Koláč s Tvarohem“. Tento jedinečný koláč spojuje nadýchané kynuté těsto s krémovou vrstvou tvarohu a osvěžujícím dotykem sladkých meruněk.
Ingredience:
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 sáček sušeného droždí
- 250 ml teplého mléka
- 80 g cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
- 80 g másla (rozpuštěného)
Náplň:
- 400 g tvarohu
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
- 500 g meruněk (čerstvých nebo zavařených)
Drobenková posypka:
- 50 g hladké mouky
- 50 g cukru
- 50 g studeného másla
Postup:
- Příprava Těsta:
- Smíchejte droždí s teplým mlékem a cukrem. Nechte vzejít pěnu.
- Ve velké míse smíchejte mouku s solí.
- Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a připravenou droždovou směs.
- Vypracujte těsto a nechte kynout na teplém místě, dokud zdvojnásobí svůj objem.
- Příprava Náplně:
- Tvaroh smíchejte s cukrem, vejcem a vanilkovým extraktem.
- Příprava Drobenkové Posypky:
- V míse smíchejte mouku s cukrem.
- Přidejte na kostky nakrájené studené máslo a prsty promíchejte do vzniku drobenky.
- Sestavení Koláče:
- Vyválejte kynuté těsto na plech vyložený pečicím papírem.
- Rozprostřete vrstvu tvarohové náplně na těsto.
- Na tvarohovou vrstvu rovnoměrně rozprostřete meruňky.
- Posypte celý koláč drobenkovou směsí.
- Pečení:
- Dejte koláč na teplé místo a nechte kynout dalších 15-20 minut.
- Předehřejte troubu na 180 °C a pečte koláč asi 25-30 minut, dokud není zlatavý.
- Servírování:
- Po vychladnutí podávejte na kousky a můžete posypat moučkovým cukrem.
- Tipy:
- Můžete do náplně přidat skořici nebo citronovou kůru pro extra chuť.
- Užijte si:
- Tento kynutý meruňkový koláč s tvarohem je skvělou volbou pro sladkou dobrotu plnou čerstvého ovoce a jemné tvarohové náplně.