Toužíte po chuti Španělska? Pak si nenechte ujít náš recept na Španělské fazole se zeleninou a chorizem! Toto lahodné a syté jídlo vás zaručeně přenese do slunné Andalusie a potěší vaše chuťové pohárky pikantní a aromatickou explozí.

S minimem úsilí a běžně dostupnými surovinami si můžete vychutnat autentický španělský pokrm, který je ideální pro rodinnou večeři, pohoštění přátel nebo i jako chutný a výživný oběd.

Náš recept vás provede krok za krokem přípravou této lahodné hostiny, od namáčení fazolí až po finální doladění chuti. Nebojte se experimentovat s pikantností a přizpůsobte si recept dle vašich preferencí.

Připravte si ingredience, rozpalte hrnec a ponořte se do světa chutí a vůní Španělska!

Ingredience:

  • 400 g sušených bílých fazolí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 červená paprika, nakrájená na kostičky
  • 1 zelená paprika, nakrájená na kostičky
  • 200 g chorizo klobásy, nakrájené na plátky
  • 400 g rajčat z plechovky, drcená
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky chilli papriček (volitelně)
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 1/4 lžičky soli
  • Čerstvý pepř na dochucení
  • Nasekaná petrželka na ozdobu (volitelně)

Postup:

  1. Fazole namočte přes noc do studené vody. Druhý den je sceďte a propláchněte.
  2. V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte na něm cibuli dozlatova. Přidejte česnek a papriky a restujte další 3 minuty.
  3. Vsypte chorizo a opékejte, dokud se neuvolní tuk a klobása nezezlátne.
  4. Přidejte rajčata z plechovky, uzenou papriku, chilli papričky (pokud používáte), kmín, sůl a pepř. Promíchejte a přiveďte k varu.
  5. Vsypte fazole a zalijte je dostatečným množstvím horké vody, aby byly ponořené. Snižte teplotu a duste pod pokličkou asi 1 hodinu, dokud fazole nezměknou.
  6. Podle potřeby dolijte vodu a dochuťte solí a pepřem.
  7. Před podáváním ozdobte petrželkou.

Tipy:

  • Místo chorizo klobásy můžete použít jinou uzenou klobásu, například salámu.
  • Pokud nemáte sušené fazole, můžete použít 400 g fazolí z plechovky. V tom případě je sceďte a propláchněte a přidejte je do hrnce v kroku 4.
  • Pro pikantnější verzi přidejte do hrnce chilli papričky.
  • Fazole můžete podávat s rýží nebo s křupavým chlebem.
Share.

Leave A Reply