Tento recept je ukázkou „cucina povera“ neboli jednoduchého jídla chudých z Sicílie, které je založeno na použití několika dostupných ingrediencí. Ančovičky ztrácejí během vaření rybí odér a dodávají jídlu bohatou umami chuť, a strouhanka nahrazuje drahý parmazán, čímž dodává jídlu křupavost.
Suroviny:
- Špagety (nebo linguine či bucatini): 400 g
- Extra virgin olivový olej: 3 lžíce
- Velké stroužky česneku: 2 (podélně rozpůlené)
- Ančovičky v oleji: 4 filétky
- Chilli vločky: 1/2 lžičky
- Citronová šťáva: 1 lžíce (volitelné)
- Sůl
- K podávání: hladkolistá petržel, nahrubo nasekaná, a strouhaný parmazán (volitelné)
- Citrony, nakrájené na klínky (volitelné)
Postup:
- Uvařte špagety v osolené vodě al dente.
- Připravte strouhanku z chleba, nasekaného česneku a soli, rozmixované v kuchyňském robotu. V kastrolu ji osmahněte na olivovém oleji do zlatova.
- Ve stejném kastrolu poté na oleji osmažte česnek, vyjměte jej a přidejte ančovičky s chilli. Smažte, dokud se ančovičky nerozpustí.
- Přidejte špagety do kastrolu a promíchejte s ochuceným olejem. Přidejte trochu vody z vaření těstovin, pokud je potřeba.
- Podávejte špagety posypané strouhankou, petrželí a parmazánem. Doplnit můžete klínky citronu.