Zajímavost:
Tento recept na zapečenou uzenou rybu na smetaně s brambůrkami v sobě spojuje tradici uzení ryb s bohatou krémovou omáčkou a křupavými brambůrky. Ryby byly po staletí oblíbenou součástí stravy v mnoha kulturách, a to jak pro svou výživnou hodnotu, tak pro výraznou chuť.
Seznam Ingrediencí:
- 500 g uzené ryby (např. pstruh, losos)
- 1 cibule, jemně nakrájená
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 300 ml smetany
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Brambůrky na přílohu
- Čerstvé bylinky na ozdobu (petržel, kopr)
Postup:
- Příprava Ryby:
- Uzenou rybu zbavte kůže a kostí, nakrájejte na menší kousky.
- Příprava Smetanové Omáčky:
- Na pánvi rozehřejte máslo a osmahněte jemně nakrájenou cibuli. Přidejte hladkou mouku a restujte, dokud směs nezezlátne.
- Postupně přilijte smetanu za neustálého míchání a vařte do zhoustnutí omáčky.
- Ochutnejte solí a pepřem.
- Zapečení:
- Vymažte pekáč máslem. Položte kousky uzené ryby do pekáče a zalijte smetanovou omáčkou.
- Příprava Brambůrek:
- Uvařte brambůrky do měkka. Nakrájejte je na plátky.
- Pečení:
- Předehřejte troubu na 180°C. Pečte rybu a omáčku asi 20-25 minut, dokud nevznikne zlatavá kůrka.
Tipy na Servirování:
- Svěží Salát:
- Podávejte s lehkým svěžím salátem.
- Citronový Kývání:
- Přidejte na talíři plátek citronu pro osvěžující kyselou notu.