Hledáte recept na luxusní a chutné jídlo s mořskými plody? Zkuste toto rizoto s mořskými plody a šafránem! Je to perfektní volba pro zvláštní příležitosti.
Ingredience:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 g rýže na rizoto
- 1/2 šálku bílého vína
- 1 litr kuřecího vývaru
- 1 špetka šafránu
- 200 g mořských plodů (krevety, mušle, chobotnice…)
- 1/2 šálku hrášku
- 50 g parmazánu, strouhaného
- sůl a pepř
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej a opečte cibuli dozlatova.
- Přidejte česnek a rýži a restujte další minutu.
- Vlijte bílé víno a nechte ho vyvařit.
- Postupně přilévejte horký vývar, po 1/2 šálku, a za stálého míchání vařte rýži cca 20 minut, dokud není al dente.
- Mezitím si rozpusťte šafrán v troše horké vody.
- Do rizota přidejte mořské plody, hrášek, šafránovou vodu a parmazán.
- Dochuťte solí a pepřem a vařte ještě 5 minut, dokud nejsou mořské plody hotové.
- Rizoto ihned podávejte.
Tipy:
- Místo bílého vína můžete použít vodu.
- Pokud nemáte šafrán, můžete ho vynechat.
- Do rizota můžete přidat i další zeleninu, například papriku, cuketu nebo brokolici.
- Rizoto můžete ozdobit petrželkou nebo bazalkou.
Dobrou chuť!