Jehněčí maso je pokladem gastronomického světa, který často zůstává neobjeveným pro mnoho milovníků dobrého jídla. Jeho jemná chuť a bohatá textura nabízejí nekonečné možnosti přípravy. Připravte se na dobrodružství plné chutí a vůní s našimi recepty a tipy pro perfektní jehněčí menu.
Ingredience:
- 800 g jehněčích žebírek
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Čerstvá petrželka na ozdobení
Příloha: Česnekovo bramborové pyré:
- 500 g brambor, oloupaných a nakrájených na kousky
- 2 lžíce másla
- 2 stroužky česneku, nasekané
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 1/4 šálku smetany
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C. Jehněčí žebírka očistěte a osušte papírovým ubrouskem.
- V míse smíchejte olivový olej, nasekaný česnek, mletý kmín, mletý koriandr, sůl a pepř. Poté žebírka důkladně obalte tímto kořeněným olejem.
- Položte žebírka na plech vyložený pečicím papírem a pečte je v předehřáté troubě asi 40-45 minut, dokud nejsou krásně zlatě hnědá a křehká.
- Mezitím připravte bramborový pyré. Brambory uvařte ve vroucí osolené vodě do měkka, poté je sceďte a přendejte je do hrnce. Přidejte máslo, nasekaný česnek, sůl a pepř a za stálého míchání vařte asi 2-3 minuty.
- Brambory rozmixujte pomocí tyčového mixéru nebo vidličkou, přidejte smetanu a dobře promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Servírujte jehněčí žebírka s česnekovým bramborovým pyré a ozdobte nasekanou petrželkou.
Tipy:
- Před grilováním žebírek je nechte odpočívat při pokojové teplotě asi 30 minut, aby se maso rovnoměrně upeklo.
- Pokud máte rádi pikantnější chuť, přidejte do kořeněného oleje červený pepř nebo chilli papričky.