Náš recept kombinuje jednoduchost s výrazným chuťovým zážitkem, který potěší nejen vaše chuťové buňky, ale i všechny vaše smysly. Dejte se do práce a připravte si domácí slastný borůvkový pudink s máslovými tousty, který oslní všechny milovníky sladkých dobrot. Přejeme vám dobré chuti!
Ingredience:
- 500g toastového chleba, který může být i starší
- 45 gramů nesoleného másla, změklého nebo rozpuštěného, plus trocha na vymazání formy
- 170 gramů čerstvých borůvek
- 75 gramů krupicového cukru
- Kůra z 1/2 citronu
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 6 velkých vajec
- 710 ml celého mléka
- 1/4 lžičky jemné soli
- 2 balení pudinku
- Cukr moučka, javorový nebo javorový sirup na dochucení (volitelně)
Postup:
- Příprava chleba: Nakrájejte na plátky chléb o váze 455 gramů (např. sandwich nebo pullman). Může být i starší. Rozetřete na jedné straně každého plátku trochou másla.
- Vrstvení: Vymažte máslem středně velkou pekáčovou formu. Vytvořte první vrstvu chleba, máslem směrem dolů, a posypte ho částí čerstvých borůvek. Opakujte, dokud nemáte několik vrstev chleba a borůvek.
- Příprava náplně: Ve velké míse smíchejte cukr, kůru z citronu, vanilkový extrakt, vejce, mléko a sůl. Směs nalijte rovnoměrně přes chléb, nechte ji vsáknout.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 45 minut nebo dokud není pudink pevný a zlatě hnědý.
- Podávání: Nechte trochu vychladnout a podávejte teplý. Podle chuti můžete posypat cukrem moučka nebo polit javorovým sirupem.
Tipy na servírování:
- Podávejte s ovocem, vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou.
- Pudink můžete ozdobit dalšími čerstvými borůvkami nebo mátou.