Krátký úvod: Představujeme vánoční dezert plný kontrastů – lehký smetanový krém, sladké brusinky a křupavé ořechy. Tato lahodná kombinace vytváří skvělý závěr vánočního menu. Připravte se na vánoční oslavu plnou sladkých chutí.

Seznam ingrediencí:

Na krém:

  • 250 g smetany ke šlehání
  • 1 vanilkový lusk (semena vyškrábnutá)
  • 250 g mascarpone
  • 60 g krupicového cukru

Na brusinky:

  • 250 g brusinek (čerstvé nebo mražené)
  • 2 balení vanilkového cukru
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce koření chai

Na ořechy:

  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g lískových oříšků (opražené)

Přesný postup přípravy:

Na krém:

  1. Ve velké míse šlehejte smetanu ke šlehání s vyškrábanými semínky z vanilkového lusku, dokud nedosáhnete tuhých špiček.
  2. V jiné misce smíchejte mascarpone s krupicovým cukrem dohladka.
  3. Postupně přidávejte smetanu ke šlehání do směsi mascarpone a cukru. Jemně promíchejte do hladkého krému.

Na brusinky:

  1. Brusinky omyjte a případně odsajte, pokud jsou mražené.
  2. Ve skleničkách smíchejte brusinky s vanilkovým cukrem, krupicovým cukrem a kořením chai. Nechte odpočívat alespoň 30 minut.

Na ořechy:

  1. V hrnci rozehřejte krupicový cukr na středním ohni, dokud se nerozpustí a získá karamelovou barvu.
  2. Přidejte opékané lískové oříšky do karamelu a míchejte, dokud nejsou oříšky dobře obaleny karamelovým sirupem.
  3. Rozložte ořechy na pečicí papír a nechte ztuhnout.

Sestavení:

  1. Do skleniček s brusinkami přidejte vrstvu smetanového krému.
  2. Na vrchol posypte karamelizovanými lískovými oříšky.
  3. Ozdobte podle uvážení, například lístky máty nebo čerstvými brusinkami.

Tipy na servírování:

  • Podávejte skleničky chlazené pro lepší chuťový zážitek.
  • Při podávání ozdobte čerstvou máto
  • Můžete přidat vrstvu křehkých piškotů nebo lineckého těsta mezi vrstvy krému pro další texturu.
Share.

Leave A Reply