Sladké sny se stávají skutečností s naším receptem na čokoládové suflé s malinami. Toto lahodné suflé je lehké a nadýchané jako obláček a skrývá uvnitř sladké tajemství – šťavnaté maliny. Je to perfektní dezert pro speciální příležitosti, ale i pro běžné dny, kdy si chcete dopřát něco výjimečného.
Ingredience:
- 4 lžíce (56g) nesoleného másla, rozpuštěné + máslo na vymazání formiček
- 3/4 hrnku (75g) práškového cukru
- 4 unce (113g) hořkosladké čokolády (60-70% kakao), nalámané na kousky
- 3 vejce, oddělené žloutky od bílků
- 1/4 lžičky vinného kamene (lze vynechat)
- Špetka soli
Na ozdobu:
- Maliny (čerstvé nebo mražené)
- Moučkový cukr
Postup:
- Předehřejte troubu na 200°C (400°F). Vymažte dvě malé zapékací misky o objemu 200 ml (nebo jednu větší formu) rozpuštěným máslem a poprašte je rovnoměrně práškovým cukrem.
- V ohnivzdorné misce umístěné nad hrncem s vroucí vodou (ale voda se nesmí dotýkat dna misky) rozpusťte čokoládu a zbývající 2 lžíce másla za stálého míchání. Nechte chvíli vychladnout.
- V oddělené misce vyšlehejte žloutky s polovinou cukru do světlé a husté pěny. Jemně vmíchejte vychladlou čokoládovou směs.
- V čisté a suché misce vyšlehejte bílky se špetkou soli a vinným kamenem (pokud ho používáte) do měkkých špiček. Postupně zašlehávejte zbývající cukr, až vznikne pevný a lesklý sníh z bílků.
- Čokoládovou směs opatrně vmíchejte do tuhého sněhu z bílků. Používejte stěrku a dělejte lehké skládací pohyby, aby těsto zůstalo nadýchané.
- Rozdělte těsto do připravených formiček, přičemž do středu každé formičky můžete vmáčknout několik malin (pokud používáte mražené maliny, rozmrazovat je nemusíte).
- Pečte suflé 12-15 minut, dokud nenabyde na objemu a vršek nebude pevný na dotek. Střed by měl zůstat vláčný.
- Okamžitě podávejte posypané moučkovým cukrem a ozdobené čerstvými malinami.
Tipy:
- Pro extra čokoládový zážitek můžete na dno formiček před nalitím těsta nasypat trochu kakaového prášku.
- Ujistěte se, že vaše vejce mají pokojovou teplotu, aby se lépe šlehala.
- Nepřepékejte suflé, jinak spadne.
- Suflé je nejlepší vychutnat hned po vyndání z trouby.