Bezlepkové Punčové řezy jsou osvěžujícím dezertem, který neobsahuje lepek, což ho činí vhodným pro ty, kteří potřebují bezlepkovou stravu. Tyto řezy spojují jemnost piškotového těsta s intenzivní chutí punče. Připravte si je s námi a nechte se unést touto lahodnou kombinací chutí .
Seznam ingrediencí:
Spodní piškotový plát:
- 4 vejce (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
- 130 g krupicového cukru
- 100 – 120 g bezlepkové mouky (např. směs bezlepkových mouk)
- 4 polévkové lžíce vlažné vody
- 2 polévkové lžíce řepkového oleje
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
Vrchní piškotový plát:
- Viz. ingredience pro spodní piškotový plát
Barevný piškotový plát uvnitř:
- 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť + špetka soli)
- 180 g krupicového cukru
- 140 – 150 g bezlepkové mouky (např. směs bezlepkových mouk)
- 5 polévkových lžic vlažné vody
- 2 polévkové lžíce řepkového oleje
- 1 kávová lžička guarové moučky
- Žluté a červené potravinářské barvivo (gelové, např. f. Wilton)
400 g dobré pikantní domácí marmelády (rybíz+jahody+ostružiny, popř. malinová)
Punčový nálev:
- 150 ml vody
- 100 ml tuzemáku
- 100 ml punče
- 80 g krupicového cukru
Cukrová poleva:
- 300 g prosátého moučkového cukru
- 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
- 1 polévková lžíce slunečnicového oleje
Postup přípravy:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Připravte spodní piškotový plát a vrchní piškotový plát podle uvedených ingrediencí a postupu.
- Uvnitř barevného piškotového plátu rozdělte těsto do dvou mískek a obarvěte ho žlutým a červeným potravinářským barvivem.
- Pečte barevný plát ve vyhřáté troubě cca 12-15 minut.
- Připravte punčový nálev smícháním vody, tuzemáku, punče a cukru. Povařte a nechte zchladnout.
- Vychladlé piškotové pláty použijte k vytvoření dortu. Položte spodní piškotový plát, potřete ho polovinou marmelády, a přidejte barevný plát. Pokapejte punčovým nálevem.
- Položte vrchní piškotový plát, potřete zbytkem marmelády, a pokapejte opět punčovým nálevem.
- Nechte moučník odležet, nejlépe přes noc, v chladnějším prostoru.
Tipy na servirování:
- Podávejte ozdobený dort s čerstvým ovocem nebo šlehačkou.
- Dochutíte-li polevu citronovou kůrou, získáte osvěžující citrusovou vůni.