Hledáte chutný a zdravý bezlepkový recept? Zkuste tyto bezlepkové muffiny s borůvkami a chia semínky! Jsou snadné na přípravu a perfektní pro svačinu nebo rychlou snídani.
Ingredience:
- 150 g bezlepkové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 100 g třtinového cukru
- 100 g másla, změklého
- 2 vejce
- 125 ml mléka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 100 g borůvek
- 2 lžíce chia semínek
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a vysypte 12 muffinů.
- V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V jiné míse vyšlehejte cukr s máslem do světlé pěny.
- Zašlehejte vejce jedno po druhém.
- Přidejte mléko a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Postupně vmíchejte suché ingredience do mokrých, dokud se těsto nespojí.
- Vmíchejte borůvky a chia semínka.
- Těsto rozdělte do připravených muffinů a pečte 20-25 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu muffinu nevyjde čistá.
- Nechte muffiny vychladnout ve formě 10 minut a poté je přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
Tipy:
- Místo borůvek můžete použít jiné ovoce, jako jsou jahody, maliny nebo ostružiny.
- Do muffinů můžete přidat i ořechy nebo kandované ovoce.
- Pro veganskou verzi másla použijte rostlinné máslo.
- Muffiny můžete ozdobit polevou z moučkového cukru a mléka.
Dobrou chuť!