Zajímavost o jídle: Brazilská kuchyně je bohatá na exotické chutě a inspiraci z místních ingrediencí. Brazilský rybí guláš kombinuje tradiční přípravu guláše s rybou, což vytváří unikátní spojení evropských a brazilských vlivů. Tento pokrm často zdůrazňuje čerstvé mořské plody a aromatické bylinky, které jsou typické pro brazilskou kuchyni.
Ingredience:
- 500 g rybího masa (např. tilápia nebo pangasius), nakrájeného na kousky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nasekaná
- 2 papriky (růžová, žlutá nebo zelená), nakrájené na proužky
- 3 rajčata, oloupaná a nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžička sladké papriky
- 1 lžička mleté koriandru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička pálivé papričky (podle chuti)
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Čerstvá koriandr na ozdobu
Postup:
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a osmažte cibuli do zlatova.
- Přidejte nakrájený česnek a smažte ho krátce, dokud nezačne vonět.
- Přidejte rybí kousky a opékejte je z obou stran, dokud nejsou zlatavě hnědé.
- Přidejte papriky a rajčata, promíchejte.
- Přidáme sladkou papriku, mletý koriandr, kmín a pálivou papričku. Dochutíme solí a pepřem.
- Nechte vařit na středním plameni asi 15-20 minut, dokud ryba není hotová a omáčka zhoustne.
- Podávejte horké, ozdobené čerstvým koriandrem.
Nápady na servírování:
- Podávejte s vařeným rýží nebo bramborami.
- Doplněte o plátky limetky pro osvěžující kyselost.
- Podávejte s tradičním brazilským chlebem „pão de queijo“.