Pivní bůček je tradiční české jídlo, kde se vepřový bůček peče nebo dusí v pivním nálevu. Výsledkem je krásně měkké a šťavnaté maso s jemně pivní chutí. Zde je recept na tento oblíbený pokrm:
Ingredience:
- 1 kg vepřového bůčku (s kůží)
- 300 ml tmavého piva
- 2 střední cibule, nakrájené na půlkolečka
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky (volitelně)
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce oleje
Postup:
- Bůček: Bůček omyjte, osušte a ostrým nožem nařezejte kůži do mřížky.
- Marinování: V misce smíchejte sladkou papriku, kmín, mletou pálivou papriku (pokud ji používáte), sůl a pepř. Touto směsí obě strany bůčku důkladně potřete.
- Zapékání: V pekáči rozpalte olej. Bůček kůží dolů opečte dozlatova. Poté ho otočte, přidejte nakrájenou cibuli a česnek. Chvíli restujte, aby cibule zesklovatěla.
- Pivní nálev: Zalijte bůček pivem a asi 150 ml vody (voda by měla zhruba do poloviny zakrývat maso). Pekáč přiklopte pokličkou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C.
- Pečení: Pečte doměkka přibližně 2 hodiny. Během pečení maso můžete obracet a podlévat výpekem.
- Kontrola: Po 1,5 hodině pečení zkontrolujte množství tekutiny v pekáči. Pokud jí je málo, můžete doplnit trochou horké vody.
- Servírování: Hotový bůček nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou z výpeku, kterou můžete případně zahustit jíškou. Jako příloha se hodí houskové knedlíky, kynuté zelí nebo bramborová kaše.
Tipy:
- Pro ještě intenzivnější pivní chuť můžete použít silnější tmavé pivo.
- Bůček můžete péct také v papirové nebo alobalové fólii. Fólii propíchněte na několika místech, aby mohla unikat pára.
- Do pekáče můžete přidat i další kořenovou zeleninu, jako je mrkev nebo celer, pro ještě bohatší chuť.
- Zbylá šťáva z pekáče se dá skvěle využít na základ do guláše nebo jiné omáčky.
Dobrou chuť!