Připravte si doma jemné housky, které se na jazyku rozplynou. Tento recept je jednoduchý a výsledek stojí za to. Domácí pečivo má nezaměnitelnou chuť a vůni, a co víc, víte přesně, co obsahuje.

Suroviny:

  • Tuk na vymazání plechu
  • Sůl
  • 1 ks vejce
  • 125 ml mléka
  • 2 dkg droždí
  • 1 lžička cukru moučka
  • 5 dkg oleje
  • 25 dkg polohrubé mouky
  • 1 ks žloutek smíchaný s trochou vody na potření
  • Kmín, mák, sezamová semínka, hrubá sůl na ozdobu

Postup přípravy:

  1. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme malým množstvím vlažného mléka. Na teplém místě necháme vykynout kvásek.
  2. Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, přidáme olej, vejce, sůl a zbytek vlažného mléka. Vše důkladně zpracujeme na vláčné těsto, které necháme opět vykynout na teplém místě.
  3. Po vykynutí rozdělíme těsto na cca 15 dílů. Každý díl pak ještě na 3, ze kterých splétáme malé housky. Pokládáme je na vymazaný plech.
  4. Potřeme žloutkem rozmíchaným s malým množstvím vody a sypeme dle chuti mákem, kmínem, sezamem nebo solí.
  5. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Tyto domácí housky jsou skvělé k snídani, svačině nebo jako doplněk k polévce či hlavnímu chodu. Upečené čerstvé, voňavé a měkké, stanou se jistě oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.

Share.

Leave A Reply