Připravte si doma jemné housky, které se na jazyku rozplynou. Tento recept je jednoduchý a výsledek stojí za to. Domácí pečivo má nezaměnitelnou chuť a vůni, a co víc, víte přesně, co obsahuje.
Suroviny:
- Tuk na vymazání plechu
- Sůl
- 1 ks vejce
- 125 ml mléka
- 2 dkg droždí
- 1 lžička cukru moučka
- 5 dkg oleje
- 25 dkg polohrubé mouky
- 1 ks žloutek smíchaný s trochou vody na potření
- Kmín, mák, sezamová semínka, hrubá sůl na ozdobu
Postup přípravy:
- Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zalijeme malým množstvím vlažného mléka. Na teplém místě necháme vykynout kvásek.
- Vykynutý kvásek vlijeme do mísy s moukou, přidáme olej, vejce, sůl a zbytek vlažného mléka. Vše důkladně zpracujeme na vláčné těsto, které necháme opět vykynout na teplém místě.
- Po vykynutí rozdělíme těsto na cca 15 dílů. Každý díl pak ještě na 3, ze kterých splétáme malé housky. Pokládáme je na vymazaný plech.
- Potřeme žloutkem rozmíchaným s malým množstvím vody a sypeme dle chuti mákem, kmínem, sezamem nebo solí.
- Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.
Tyto domácí housky jsou skvělé k snídani, svačině nebo jako doplněk k polévce či hlavnímu chodu. Upečené čerstvé, voňavé a měkké, stanou se jistě oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.